W dzisiejszym poście podam Wam przepis na przepyszne ciasto kokosowe. Jest ono tak dobre i łatwe w wykonaniu, że po prostu musicie je spróbować! Zapraszam do krótkiej lektury. 

GDZIE ZNALAZŁAM TEN PRZEPIS NA CIASTO KOKOSOWE?

Na Instagramie! A właściwie na blogu świetnej blogerki, z którą nawzajem się tam obserwujemy, czyli Ewy Ługowskiej z misa_mocy . Jej świetny blog z ogromną ilością wspaniałych przepisów to misamocy.pl

Muszę przyznać, że jestem strasznym przepisowym leniwcem. Nie często próbuję czegoś nowego. Jednak ten przepis na ciasto kokosowe Ewy wyglądał tak nęcąco i prosto, że nawet ja nie mogłam już się oprzeć🤣. Tutaj znajdziecie oryginalny przepis na to ciasto Ewy, mój jest lekko zmieniony w dwóch miejscach.

Z BRAKU LAKU…

Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym miała w domu wszystkie potrzebne składniki z oryginalnego przepisu😂. Nie miałam tych na spód, więc zrobiłam moją własną wersję spodu wypróbowaną przy innych okazjach. A ponieważ miałam szerszą blaszkę, musiałam użyć większej ilości tych składników.

Ponadto Ewa dodaje 4 łyżki ksylitolu do masy, a ja dodałam 6.

Poza tym, to wiernie trzymałam się jej przepisu na to ciasto. I warto było👍😁.

SKŁADNIKI:

Spód:

150 gram różnych orzechów

150 gram miękkich daktyli

Masa:

200 gram (suchej) kaszy jaglanej

puszka mleka kokosowego

6 łyżek ksylitolu

100 gram wiórków kokosowych i 20 gram do posypania

ROBIMY CIASTO KOKOSOWE

1. Zaczynamy od spodu. Mielimy orzechy i daktyle. Jeśli nie macie mocnego blendera, proponuję najpierw poszatkować orzechy. Jeśli nie macie świeżych, miękkich daktyli, namoczcie suche we wrzątku przez minimum 15 minut. Wszystko można dobrze wymieszać przy pomocy silnego blendera, miksera ręcznego czy jeszcze innej maszyny kuchennej🤣. Składniki łączymy ze sobą aż powstanie klejąca się konsystencja.

2. Składniki spodu rozgniatamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.

3. Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej, a potem we wrzącej wodzie. Gotujemy ją w proporcjach 1:2 przez ok 20 minut  (ja sprawdziłam w Google “jak ugotować kaszę jaglana”😂 i wyszła pyszna).

4. Do ugotowanej i ostygniętej kaszy dodajemy pozostałe składniki i blendujemy tak, by uzyskać gładką masę. Ja używam starego Termomixa, ale dobry blender też się sprawdzi.

5. Masę wylewamy na spód i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

CO ZACHWYCI WAS I WASZYCH GOŚCI W TYM CIEŚCIE KOKOSOWYM?

Smak🤣. Tak, naprawdę jest ono pyszne i pełne smaku. Dzięki tłustemu mleku kokosowemu i 100 gramom wiórków kokosowych w ogóle nie czuć kaszy jaglanej. Nie za słodka masa jest idealnie podkreślona słodkością spodu. Czarna kawa pasuje do tego ciasta kokosowego po prostu idealnie!👍🤣☕ Jest to ciasto dla smakoszy doceniających zdrowe, czyste smaki, a nie przesłodzone sztuczności ze sklepów. To ciasto kokosowe jest tak bogate i wypełniające, że 1 duży kawałek może nas już nasycić. Smacznego!🍰☕👍

Zachęcam Was do wypróbowania tego lub jakiegokolwiek z wielu świetnych przepisów Ewy na jej blogu misamocy.pl  Ja mam zamiar regularnie tam zaglądać.

Mocno Was pozdrawiam, Linda

Pin It on Pinterest