W dzisiejszym poście podam Wam bardzo prosty  przepis na bardzo smaczne wrapsy wegańskie z warzywami. Gwarantuję, że bardzo Wam posmakują. Jesteście ciekawi?

Wrapsy – przekąska idealna

Te wegańskie wrapsy są idealnym daniem na spotkania towarzyskie, przyjęcia, a także jako lunch do pracy czy szkoły. I są bardzo smaczne!🌯👍

Przygotowanie 6szt zajmuje mi ok 40 minut. Najlepiej przygotować je w tym samym dniu, w którym mają być zjedzone ze względu na świeże składniki. Te składniki na drugi dzień tracą już na wartości i choć można jeszcze je zjeść, nie smakują tak dobrze jak pierwszego dnia. 
Wszystko, co składa się na farsz jest zdrowe. Same wrapsy mniej, ponieważ te, które ja kupuję są z mąki pszennej. Oczywiście można poszukać innych bezglutenowych opcji. 
Te wrapsy są po prostu przepyszne i wszystkim smakują, nawet mięsożercom 🤣👍. Są proste w wykonaniu i niedrogie. Zazwyczaj i tak mamy potrzebne nam składniki już w domu (może poza samymi wrapsami).

Wszystkie ilości poniżej podanych składników są względne. Możecie je dopasować wg Waszego smaku i upodobania. Ja nie dodaje do farszu soli, bo humus i czerwona fasola z puszki już jej dużo zawierają. Czasem dodam kilka kropli sosu sojowego. Czosnek i czarnuszka idealnie tu pasują, ale nie są konieczne. Nie każdy też lubi czosnek ze względu nas jego intensywny zapach. Możecie zamiast czosnku dodać coś, co bardziej Wam odpowiada. 

Składniki do 6ciu wegańskich wrapsów z warzywami

– 1 paczka wrapsów, czyli 6 szt

Farsz:

pomidorki koktajlowe, ok 200-250 gram (najchętniej twarde)

– 1 ogórek

– 1 / 1,5 dojrzałego awokado

– 1 puszka czerwonej fasolki, 255 gram netto

– 30-40 gram rukoli

suszone pomidory w oleju, ok 5-6 szt

czosnek (suszony lub świeży) do smaku

czarnuszka do smaku

humus 

Sposób przygotowania wrapsów

– ogórki kroimy w kostkę

– pomidory kroimy na połówki

– awokado kroimy w kostkę

– suszone pomidory kroimy w kostkę

– fasolkę odcedzamy

Wszystkie składniki (NIE humus), w tym rukolę, mieszamy w dużej misce. Dodajemy czosnek i czarnuszkę wedle uznania. 

smarujemy po kolei wszystkie wrapsy humusem

nakładamy odpowiednia ilość farszu na każdy wrap

skręcamy wrapsy jak naleśniki

zawijamy je w folię, by lepiej się trzymały

wkładamy wszystko do lodówki

Przed serwowaniem zdejmujemy folię i tniemy każdy wrap na co najmniej 4 kawałeczki i przebijamy je wykałaczkami, żeby się dobrze trzymały. Podajemy na ładnym talerzu i… gotowe!👍

To jest naprawdę pyszna, sycąca i łatwa w wykonaniu przekąska, która z pewnością podbije Wasze serca i… żołądki👍🤣🌯🌯🌯🌯🌯

Smacznego!!!

Pozdrawiam, Linda😀👍

Pin It on Pinterest